La escuela
Hoi allemaal,
Weer een berichtje, want er is inmiddels alweer een heleboel gebeurt. Ik ben hier al twee weken naar school geweest en ik zal hier uitleggen hoe mijn eerste ervaringen met de school hier was. Ik heb nog een heleboel andere dingen beleefd(Hockey!

Na mijn eerste weekendje in m'n nieuwe gezin, ging de wekker maandag om 06:30(!!!).. Heerlijk, na al die weken zomervakantie in NL, begon voor mij school gewoon weer.
Nou, de eerste dag naar de school was wel echt even wennen. Het was allemaal een beetje koud, de temperatuur en het sfeertje, maar later werd t gelukkig beter. Ik kwam 's ochtends als een soort van bezoeker de school binnen, alsof ze nog nooit van me gehoord hadden. Ze zochten een klas waar er nog een plekje over was, iets wat in NL allang geregeld zou zijn. Ik moest me naam geven en ik werd naar mijn nieuwe klas gebracht, die nog van niks wist. Het begin was een beetje ongemakkelijk, niemand had echt wat te vertellen en ik was eigenlijk de enige die praatte. Dit kon ook komen doordat het een Engels les was, en ik voor hun doen veel te snel en ingewikkeld Engels praat.
Maargoed, iedereen zat met grote ogen te kijken, er zijn hier al een heleboel uitwisselingsstudenten geweest dus echt een uitzondering ben ik niet. We deden een kennismakingsrondje en het werd al iets gezelliger, daarna kwamen alle meisjes naar me toe om van alles te vragen. Het was pauze en blijkbaar bij de talen(je hebt hier Engels, Frans, Italiaans en Portugees) veranderen de leerlingen van klas, dat betekende dat ik bij Engels maar bij een klein deel van m'n klas zat. Gelukkig, want daarna kwamen er nog een heleboel leuke mensen binnen. Ik was heel blij toen Anna binnen kwam lopen, dat was een meisje uit Tsjechië die ik al eerder ontmoet had met WEP. Ze zit ook bij mij in de klas en ik kan alles aan haar vragen, want zij zit al 5 maanden hier in Rosario en we hebben dezelfde coördinator.
Mijn klas is echt heel erg verdeeld in ‘vriendengroepjes', en buiten het groepje praten ze niet echt met elkaar. De eerste dag zat ik met een paar super lieve meisjes, die mij met alles hielpen. De tweede dag kwam ik te laat, dus ik ging maar snel ergens zitten. De meisjes van de dag ervoor vroegen meteen wat er aan de hand was, omdat ik niet meer naast hun zat. Als je niet in je groepje zit dan is er blijkbaar meteen iets mis? Best lastig, want ik kan het best goed vinden met iedereen, maar ik wil ook niet meteen gehaat worden omdat ik dat vind.. Ik heb maar besloten me er niet zoveel van aan te trekken, ik kom namelijk uit een andere cultuur waar iedereen met vrede en liefde samen leeft(uhum). Ik kom overigens wel elke dag te laat hier, Camila is ook niet echt zo'n ochtendmens en meestal als we in de auto naar school zitten is de les al begonnen.. Gelukkig hoef je hier na 3 x te laat komen niet te melden bij een Schoolambtenaar, en als er een schorsing aan vast zou zitten zouden de leerlingen alleen maar later komen.
De lessen zijn ook wel anders. Je hebt geloof ik 4 soorten richtingen en ik ben in de CAD klas gezet (communication, art & design). Eigenlijk begrijp ik 0,0 van de lessen, de leraren praten zo snel of ze lezen een stuk voor (en ze hebben natuurlijk niet een kopietje voor mij

Mijn lessen:
-Engels: lieve lerares, en eigenlijk de enige die echt tegen mij praat. Ik kijk meestal wel uit naar de Engels les, dan heb ik echt wat te doen!
-Communicatie: geen idee wat ze in deze les bespreken, maar het vak zelf zegt het al!
-Filosofie: ik heb de naam Socratus horen vallen, meer heb ik nog niet begrepen
-Biologie: daar ben ik altijd al zo goed in geweest, ik heb het in de derde niet voor niets meteen laten vallen!
-TIC: iets met computers, ze zijn nu bezig met Excel. Aangezien ik geen Spaans kan, zei de leraar dat ik deze twee uur wel mocht facebooken.. Heel vervelend....
-Muziek:er werd gezegd dat ze vooral opera's luisteren, maar helaas heeft de leraar tot nu toe de volle 40 minuten gepraat.
-Wiskunde: waarschijnlijk de stof die ik ergens in de tweede of derde heb gehad, allemaal formules maar ik begrijp er vrij weinig van. Niet echt heftig denkwerk, de dingen die ik begrijp is niet echt op een hoog niveau.
-Taal: dit is denk ik Spaans, maar ik snap nog niet helemaal wat ze in deze les doen.
-Tekenen: heel simpel, soort van kleurplaatjes invullen.. Toch ben ik dan weer blij dat ik wat te doen heb!
-Crativiteit: De leraar kwam niet opdagen, dus ik weet 't niet! Haha.
Verder heeft de klas een vast lokaal en de leraar verplaatst zich. In Nederland is het andersom, maar dit is toch wel iets fijner! Mijn school is op de onderste verdieping een basisschool en op de bovenste verdieping een middelbare school.
Als de leraar er even niet is zit ik echt met grote ogen te kijken naar de apenkooi waar ik in terecht ben gekomen. Ze beginnen allemaal te schreeuwen, het volkslied van hun voetbalclub te zingen, op de tafels te springen, rond te rennen en de meeste beginnen op hun tafels te slaan zodat het een leuk deuntje word (kan het nog gekker?). Als de leraar er wel is, is het niet ineens rustig. De leraar praat de 40 minuten vol, maar over het algemeen gedragen ze zich een beetje als ‘stoere pubers' die het onwijs cool vinden om tegen ALLES in te gaan. De leraar doet dan vervolgens even kinderachtig mee. Vaak gaat de leraar nog kattiger en harder terugschreeuwen en vervolgens vragen of het wat stiller kan zijn (Huuuh?). De leerlingen gedragen zich in ieder geval heel onrespectvol en ik snap de verhoudingen hier niet helemaal. Als ze een leraar wel aardig vinden beginnen ze hem/haar te knuffelen? Verder heb je hier ook nog toetsen, waarbij op hele creatieve manieren gespiekt wordt . Bij de eerste toets schrok ik wel, de leerlingen zaten alleen maar te schreeuwen/ruziën met de leraar. Toen ik achteraf vroeg wat er aan de hand was en of de toets te moeilijk was zei Anna: Nee maar hoe harder we begonnen te schreeuwen hoe meer antwoorden de leraar gaf. Okeeeee. De tweede toets was wel rustig..
Ik vind het nooit zo erg als een toets is, want voor mij betekent dat een ochtendsiësta. Ik ben eerlijk gezegd al 2x tijdens een toets in slaap gevallen en ook 1x tijdens wiskunde(was een dubbel uur, dus 80 mins). Heel leuk trouwens, mijn klasgenoot naast me zag dit als een ideale kans om de eerste foto van de Holandesa te maken. Het valt trouwens niet eens op als ik ga slapen, de meeste zitten te smssen/schreeuwen/tekenen en de leraar is allang blij als de leerlingen stil zijn dus mijn slaapje komt ze vast goed uit! De school begint om 07:45, dus ik ben echt doodmoe op school. In mijn examen jaar had ik elke dag eerste uur vrij+ een pauze, waardoor ik pas rond 10en op school hoefde te zijn...
Gelukkig duurt het niet erg lang: MA, DI, WO& DO heb ik tot 1 uur les en daarna nog 40 minuten Frans of gym en vrijdag al om 10 over 12 klaar!
Nou de rest of mijn spetterende leven in deze stad (momenteel op een laag pitje vanwege ontsteking) komt heel gauw!!
Heel veel groetjes uit het eindelijkkk zonnige en warme Argentinaaaa !!!
XXX Kiki
Liefje ik zit telkens echt met grote ogen te kijken naar al je verhalen, jeetje ik kan niet geloven dat je daar nu zit en dit allemaal meemaakt. Het is zo'n andere cultuur daar! Wij kunnen bij een toets niet eens hoesten of je krijgt al een 1. Heb je daar al wel leuke mensen leren kennen? Kunnen we skypen? Ik heb het wel volgens mij, maar moet even kijken hoe het werkt! Heel veel liefs xxx
Haha wouuuw kiek! Gekke kiddo's daar & cultuur. Wel trots op je dat je nu al te laat komt, maarja wat wil je anders om kwart voor8.. Je beleeft in elk geval wel lekker veel daar! Niet te lui worden meid, je moet nog 2jaartjes vwo hè. Beterschaps met je amandeltjes, kusjes!X
haha geweldig verhaal kiek, zie je al helemaal zitten tussen de debielen. Zo´n groot verschil, en ik ga vandaag skype aan maken! Veeel plezier xxxx
oops dat was ikke!!
Haha wat een school. Wel apart dat je daar nu helemaal zit. Kan me echt niet voorstellen hoe het daar is x
Hi, Kiki. Leuk om je op deze msnier te volgen. Ik heb meteen mijn emailadres ingevuld. Spannend hoor, super goed van je en leuk dat je gastgezin zo aardig is. Kusjes van ons. Erik, Wilma, Rickert en Martijn xoxo
Heel leuk kiek!
Wat een verhalen over je school! Heel veel plezier nog en geniet ervan.
xxx
haha kiek ik zie het allemaal helemaal voor me! jeetje wat gek joh allemaal! heel veel plezier nog en ik lees je verhalen altijd! xxxx