Universiteit, Brazilie en het einde van de reis...
Ik ben eigenlijk helemaal niet meer aan het schrijven, maar ik wil toch nog een laatste berichtje plaatsen. En, mijn computer en ik hebben onze laatste probleempjes: WEER KAPOT. Dus ik laat het skypen tot een real-life conversate in NL (bijna bijna bijna)
Universiteit
Een hele tijd geleden alweer ben ik begonnen aan de Universiteit van kunsten in Rosario. De universiteit is hier helemaal gratis en staat open voor uitwisselingsstudenten waardoor ik de mogelijkheid had om een studie te volgen.Ik kan niet zeggen ‘het is wel effe wat anders dan in NL', aangezien ik niets weet van studeren in NL. Maar toch weet ik dat het anders is. Niks moderns, leraren geven elke week een opdracht en bespreken die dan weer. Geen boeken maar printjes en vooral veel beelden en schilderijen bespreken.
Ik heb maandag de hele dag schilderen, dat vind ik suuuper leuk. En de docenten zijn echt over-enthousiast over mijn werk (in NL is het een gemiddeld werkstuk). De mensen zijn ook wel een beetje anders op de universiteit. Zo zitten er twee meisjes naast me altijd te praten welke comics het vetste zijn. En welke comics ik leuk vind.. Ehw?
Vandaag zat ik aan een tafeltje met wat volwassenere personen (zo zitten er ook 65+ bij!! En ook 17). Het gesprek ging over hoeveel schilderijen ze al verkocht hadden en over allemaal exposities die ze hadden opgezet blabla. Gelukkig zagen ze aan mijn gezicht dat ik nog in mijn begin-fase was en nog geen schilderijen aan het verkopen ben. En nee, ook niet in de toekomst.
Verder heb ik daarna introducite van de kunsten. Dat is een beetje zweverig en vooral 2,5 uur praten over wat kunst inhoud. Wat is kunst? Hoe kun je kunst interpreteren etc.
Dan heb ik woensdag middag teorie over de vorm. Dat is echt heeeeeeeel saai. De hele middag praten over 2 kubussen. Soms 3. Soms 1 in een ander opzicht. En jaaaaaaaaa echt een prachtig beeld.. Ook zijn ze hier MEGA MEGA fan van bienzent ban hgoohg (vertaling; Vincent v Gogh). Vind ik ook weer helemaal niks, geen perfecte kunst student, maar ik vind de opleiding leuk, het belangrijkste.
Volgende week maandag mijn laatste schilder les alweer!!! Ik ben super blij dat ik de studie hier heb gedaan.
Brasil
Verder kort een verslagje over Brazilie. Eerst het vliegtuig heen. De afstand is ong Amsterdam - Zuid Frankrijk en toch een vliegtuig met tussenstop. Dat was het goedkoopste. Het waren KROT vliegtuigen van binnen. Maar toen we aankwamen was het ten eerste zooo lekker warm (toen we weg gingen waren het ineens hele koude dagen in Rosario). We reden via de snelweg naar ons hotel in Rio de Janeiro. Op de snelweg staan een heleboel arme Brazilianen eten te verkopen. Maar gewoon tussen de autos, super gevaarlijk!! Maargoed, wat een wereldstad! Echt geweldig!!! Weer een hele andere sfeer dan Buenos Aires en nog groter (een Nlander kan dat zich niet voorstellen, GIGANTISCH). We zaten met het hotel dicht bij alle stranden dus we konden gezellig over de strandenlopen en bij strandtentjes eten. We bleven daar 2 nachtjes en gingen door naar Buzios voor 7 nachtjes. Dat is echt een soort paradijs met heel veel stranden. Allemaal vette discotheken en de rijke bevolking van Zuid-Amerika komt daarop af. Alles echt suuper mooi en luxe. We hebben een boottocht gemaakt en allemaal stranden bezocht. Het is een beetje Griekenland, met witte stranden en heel mooi helderblauw water.
Verder hadden we ook een super de luxe hotel (gewonnen :- ))
The End
Het eind zit er echt aan te komen. Dit weekend is mijn laatste weekend in Rosario en de vrijdag daarop ga ik mama al ophalen in Buenos Aires. Dan blijven we hier nog twee weekjes en stap ik in het vliegtuig naar Holanda. Ik heb zin om iedereen weer te zien, mijn eigen kamertje te hebben en alle gewoontes in Nederland. Maar dat betekent ook dat ik alles hier achter laat. En dat het allemaal nooit meer hetzelfde zou zijn. Het is misschien moeilijk om je voor te stellen, maar ik ben een jaar lang bezig om een echt Argenijns leven te krijgen. De taal helemaal te spreken en een echte band met mn vriendinnen te hebben. Dat is nu allemaal beter dan ooit en ik wil het niet meer achterlaten. Of, ik vind het heel erg moeilijk om achter te laten. Soms kan ik uuuren kletsen met mn beste vriendinnetje hier. Ik slaap de laatste weken elk weekend bij haar thuis en verder spreken we tussendoor veel af. Met andere vriendinnen komen we de laatste 2 weken heel veel samen en gaan we gezellig eten of gewoon niks doen. Met hockey vriendinnetjes ga ik elke week lunchen en in de weekenden ga ik uit. Ik ga ze ontzettend missen en de eerste traantjes zijn al gelaten...
Ik ben zooooooo blij dat ik de keuze heb gemaakt van dit jaar, het is echt het geweldigste jaar ooit geweest, en ik zal alles hier heel erg missen
XXXXXXXXXXXXX
Tot in Holanda!!!!!
Wat schrijf je leuke verhalen. Ik ga aankomend jaar naar Argentinië, en volgens mij is dat een goede keuze als ik jou verhalen zo lees! Geniet er nog even van de laatste weken. Groetjes Hanne