Reizen in het Chili, Argentijns zuiden & Ushuaia
Hola hola,
Ik leef nog en ben veilig in Rosario na al mijn reizen. Ik heb eigenlijk helemaal niet zo heel veel zin meer om overal een reisverslag van te maken. Ik vind alles nog super leuk hier en wil nog echt niet naar Nederland. Ik wil overal van genieten mijn laatste 3,5 maanden helemaal gebruiken. Het is gek, maar aan missen wen je. Het is niet gek dat ik met Nederland via de computer praat en dat ik mijn leven in Argentinie leef.
Ik ga toch snel mijn MEGA reis vertellen, omdat het gewoon de coolste reis is ooit! Ik heb prachtige dingen gezien. Het is een beetje hetzelfde als met Iguazu (de watervallen), het lijkt net alsof ik het gedroomt heb. En nu is de zomervakantie alweer voorbij en blijft er alleen nog maar een schoolperiode over.
Ik ben naar het zuiden en oosten van Argentinie geweest, naar Chili en met de organisatie naar Calafate en Ushuaia, het zuidelijkste stadje op aarde.
De heenreis was 2 dagen in de auto. De eerste tussenstop was in een hotel en de tweede stop midden in de bergen. Super mooie omgeving, erg natuurlijk. Wel een heel hoog ‘in the middle of nowhere’ niveau. Je moet geen telefoonsignaal verwachten, laat staan WIFI ;)
Ik vond het best wel lekker zo rustig, maar toch waren we het allemaal mee eens dat een nachtje toch meer dan genoeg was. We kwamen aan in Bariloche met een prachtig uitzicht vanaf het hotel. Een lichtblauwe zee met allemaal bergen erachter. Echt een paradise. We hebben veel rondgereden, stranddagjes gehouden en tripjes gedaan door de bergen. Ook ben ik met mijn zusje uitgegaan en het was leuk!! We gingen naar een Irish pub, wat rond een uur of 1,2 vol stond met dansende toeristen en chicos uit Barilo!
Ook ben ik nog naar een discotheek geweest. Bariloche is de eindexamenreis van alle middelbare scholen, dus uitgaan kunnen ze wel!
Na een week in Barilo, ging ik naar Chili: Pucon en Baldivia. Het was wel een beetje anders dan Argentina, maar toch ook weer niet.
-Ze praten wel Spaans, maar dan alsof ze uit China komen. Alle accenten leggen ze ergens anders en heel erg: jua sjaa klanken. Heel lastig, en al probeer ik het nog zo goed.. Ik kan ze ECHT niet serieus nemen....
-Veel veel meer straathonden. Ik was het wel een beetje gewend in Argentinie, maar dat zijn allemaal een beetje dezelfde soort honden. Hier liepen er echt beagletjes enzo op straat. Of lieve puppytjes. Of terwijl, mijn familie werd gek van mij omdat we bij elke lieve hond moesten stoppen om zijn leven te redden... Helaas vielen alle honden me aan (haha, niet zo goed karakter dus).
-Ik heb VULKANEN gezien :D Jey, Eerste keer in mijn leven. Eigenlijk zijn het gewoon puntige bergen, maar maakt niet uit!
-Ik ben gaan raften! Supercool. Het water was ijskoud maar ik was de eerste die erin sprong (wel met wetsuit natuurlijk). De rubberen boot ging alle kanten op en ik zat helemaal voorin. Ik werd er een paar keer bijna uitgegooid haha!
Oke, na Chili gingen we naar San Martin de los Andes. Lijkt een beetje op Bariloche, maar net wat anders weer. Gezellig stadje, en erg mooi ook. Ik heb paardgereden door de bergen, met prachtig uitzicht over de knalblauwe zee. Ik werd begeleid door een man die de hele rit geen woord tegen me heeft gezegd... Heel apart haha.
Het laatste deel van de reis was ook nog super leuk. We gingen naar oosten van Argentinie, dat zijn de strandplaatsjes. Het is ‘t “Lloret” van Rosario. Al is het wel gericht op families. Twee dagen in de auto gezeten vanuit het zuiden, maar dan heb je ook wat. We verbleven bij vrienden van mijn gastouders. Gezellig assado’s gehouden en nagetafeld. De stranden waren net zoals in Texel, super leuk gevoel was dat. Ook zijn Cami en ik uitgeweest in een super mega discotheek. Echt heel groot. Deze zomer heeft David Guetta en een DJ uit Nederland: Paul van Dijk daar opgetreden. Het kost 5 keer meer dan normaal om daar binnen te komen. Laat ik nou net mijn rol als Holandesa heel goed gebruikt te hebben om een man op straat zijn VIP kaartjes af te troggelen :)
We hebben veel gelachen om de reissituaties. Met z’n 4en in een mini peugot gingen we op reis. Mijn zusje met haar ipodoortjes was aan het meeschreeuwen met coole popliedjes en voorin de auto zaten mijn gastouders naar elkaar prachtige liefdesliederen te zingen en elkaar daarna te complimenteren. Ik zat op mijn stoeltje daar in het midden van alle Argentijnse concerten voor mij uit te kijken en afwachten tot hoelang ik het nog vol ging houden... Nee grapje, maar het was wel hilarisch. En dat zo’n 6500 kilometer. We kunnen er gelukkig allemaal om lachen.
Ondertussen ging de auto ook nog kapot. De auto is al zo’n 7,8 keer kapot geweest sinds ik in het gezin ben, maaaar met goede Argentijnse mentaliteit mag dat natuurlijk niet toegegeven worden. “ De auto is helemaal niet altijd stuk Kiki!” Geef mijn mama zo’n auto en die stond nu bij de stort..
We reden na weet ik hoeveel kilometers op de snelweg en gastmam aan het stuur “ Hey, de versnellingsbak lijkt net een pudding, hihi!” Mijn gastvader verklaarde haar voor gek en ik en m’n zusje keken elkaar zuchtend aan. Bleek dat het helemaal los zat, dus we gingen de dichtsbijzijnde dorp in voor de reparatie. Het was allemaal heel normaal, we moesten alleen even wachten. Dit soort situatie kan ik me gewoon niet inbeelden in Nederland. Wij zouden met de familie in NL allang in de trein terug naar huis zitten en de auto zou 2 weken nodig hebben om gemaakt te worden en onderdeeltjes zouden besteld moeten worden. Nee, de Argentijnse reperateur had wel een goede manier met een hamer. En hij deed het weer!
De reis was voorbij en ik kwam weer in Rosario. Al mijn lieve vriendinnetjes weer gezien. Ik heb echt alleen maar rondgeraced en bijna niet thuis geweest, want ik ging bijna meteen naar USHUAIAAA!! ’s Ochtends naar mijn cordinator, ’s middags naar Juli, later kwam er nog een andere vriendin langs, het centrum in. Andere vrienden gezien en ’s avonds gezellig uiteten. De volgende ochtend bij een vriendin van hockey thuis zwemmen met z’n 3tjes. Heerlijk leventje toch?:D
Voordat we op reis gingen, kwamen alle Nederlanders en een Belg bij mij eten en zwemmen (met ze zevenen!!). Super gezellig. Om 12 uur zijn we met de koffers in het busje naar Buenos Aires gegaan. Daar hadden we ’s ochtends vroeg het vliegtuig naar Calafate. Ik heb 3 heerlijke dagen gehad en de meest prachtige wereldwonderen gezien. Mega gletsjers tussen de bergen, geeft echt een kick om dat te zien. We hebben twee gletsjers gezien en boottochten gemaakt!
Na drie dagen zijn we met het volgende vliegtuig naar Ushuaia gegaan. Ushuaia is heel erg bekend, want een zuidelijker stadje ga je niet krijen. Het ligt maar 1000 KM van Antartica af. Het was echt koud. De zon scheen wel (de Argentijnse zon schijnt ALTIJD, don’t ask me why) maar de IJSwind. Verschrikkelijk!! Ik had me natuurlijk niet ingepakt voor die kou, dus met mijn leren jackie heb ik het wel moeilijk gehad met het klimaatsverschil.
De eerste twee dagen hebben we een nationaal park bezocht, gelopen over het strand(ik had het kouuuud, er kwam mega veel sneeuw).Ook zijn we een berg beklommen.
Niet echt hele gave activiteiten, als ik ze zelf mocht uitkiezen dus. Ik ben in Ushuaia, hello! Maar de laatste dag zou het komen, we gingen op pinguintocht. Na een week lang pinguins kopen, pinguin kaarten en pinguin sleutelhangers kopen gingen we ze zien. Ik ging ’s avonds niet spelletjes doen, ik moest vroeg naar bed! Ik wilde niet moe zijn bij de pinguins.. De WEP groep liep gelukkig de boot in die ons richting de pinguins zou varen. Wie ging bij het raam zitten, wie niet blablabla. Die avond 9 uur hadden we overigens de vlucht terug Na een tijdje kwam er een vrouwtje bij staan: “Hallo chicos, willen jullie op de foto met deze vogels of anders met de zeeleeuwen?” Nee, niemand had interesse. “Maakt u dan geen foto’s van de pinguins, of hoe werkt dat?”.. Nou ja nu kwam het. “Nee, dat is de lange boottocht. Jullie bevinden zich op de korte boottocht. Jullie gaan deze exotische (not) vogel zien en deze zeeleeuw. Willen jullie echt geen foto kopen?” NEEEE, iedereen in de stress. Wat was er gebeurt; de kassajongen had zich vergist, hij had ons de verkeerde boottickets gegeven. Hij was wel zo aardig een deel van de bootreis terug te betalen.. Thanks, die pinguins konden we dus mooi niet zien, want die trip duurde 5 uur en dan zouden we de vlucht missen..
Alles toch nog goedgekomen. De coordinator had een andere activiteit geregeld. Met een busje naar een prive boot. Die bracht ons met een gids naar een eiland vol met pinguins en we konden er tussen in lopen. SUPER COOOL!! Ik voelde me echt heel speciaal!! En ik heb pinguins gezien. In het echt zijn ze net zo leuk als op foto’s!!!
Het was een HEEL duur grapje, maar we hebben pinguins gezien, en hoe!!!
De reis was heel gaaf. Ik kan na dit jaar zeker zeggen dat ik een proffesionele Zuid Amerikaanse reiziger ben. Ik ga nog naar Brazilie en misschien naar het Noorden van Argentinie. Ik moet dat nog even kijken, want een leuk bijkomstig resultaat van Ushuaia is een lege bankrekening!
Nu ben ik weer thuis in Rosario. Gister was het de verjaardag van een vriendinnetje en zijn we daarna uitgeweest. Eindelijk weer uit met mn vrienden in Rosariooo!
Morgen komt een vriendinnetje terug uit Europa die Holanda bezocht heeft! Dat word dus heel erg bijkletsen.. Ik had haar alle tips gegeven waar ze heen moest en ze geeft het een 10!
Neee, het verhaal is veel te lang geworden en ik heb er veel te veel tijd in gestoken....
Jullie weten in ieder geval wel wat voor reizen ik gemaakt heb!!
Super veel kusjes!! Ik zal een reisverslagje maken als ik aan de Argentijnse universiteit begonnen ben.
Besos!